FETA VERSUS BALKAN
Víte, jaký je rozdíl mezi fetou a balkánem?
Máte rádi zeleninové saláty? V létě představují ideální lehký oběd či večeři, zejména, pokud se teploty vyšplhají nad třicet stupňů Celsia. Jenže ne každý má chuť jen na hromádku nudné zeleniny. A nezachrání ji i sebeluxusnější dresink nebo zálivka. To, co dělá ze zeleninového salátu Pana saláta, je… tramtadadáááá: sýr. A ne jen tak ledajaký. Přijměte pozvání na jih Evropy, do slunného Řecka a jeho písčitých pláží, olivových hájů a omamného vína.
To je jízda
Řeč je o fetě. Jde o chráněné označení sýra, který se vyrábí z mléka koz a ovcí, které se pasou v severním a středním Řecku. Poměr mléka je striktně daný, a to ovčí:kozí v poměru 70:30 procent. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin).
V chladících regálech obchodů se můžete setkat také s „balkánským sýrem“. Nenechte se zmást, jde o levnější náhražku řecké bohyně feta. Je to asi jako srovnávat trabanta s Ferrari (milovníci veteránů odpustí). V jednom je jízda tak trochu utrpení, zejména v již zmiňovaném horku. V tom druhém, červeném, to je skutečná jízda a zážitek.
Sůl nad zlato
Originálu také hraje do karet jeho nezaměnitelná chuť. Díky silnému solnému nálevu chutná jako moře s lehkým, pikantním ocáskem po pepři a zázvoru. Na dotek je křehká, v ústech vás potěší svou zrnitou a drobivou konzistencí. Ale ještě k té soli…
…do solného nálevu se feta nakládala odjakživa. Ostatně sůl patří mezi nejstarší konzervanty. Doba zrání Fety je více jak dva měsíce. Ovšem i s ní se dá kouzlit. Pokud je kratší, získá sýr sladší, méně slaný a kořeněný nádech. V případě dodržení dvou měsíční solné lázně pak vznikne tvrdší konzistence s výraznější chutí i vůní.
Sýr pro všechny
Protože se feta vyrábí z kravského mléka, ale z kombinace mléka ovčího a kozího, je mnohem lépe stravitelná. To ocení především lidé citliví na laktózu, pro které je tak mnohem stravitelnější.
Obsahuje relativně velké množství tuku (40 – 60 %), ale není důvod se obávat o svou linii. Sýr se díky tomu pyšní nejen plnou a bohatou chutí, ale také vysokým podílem vápníku. Ten je důležitý pro zdravé a pevné kosti.
Výživáři ji tedy milují: tuk dodá potřebnou energii, probiotka hýčkají zdravá střeva, vápník chrání naše kosti a bílkoviny zasytí na delší dobu. Už vás nebude honit mlsná, to je skvělé, že?
Navnadili jsme vás na běloskvoucí, krémový a lahodný kousek sýra? Vzhůru do našeho e-shopu.
Můžete ho využít do osvěžujících letních salátů, k těstovinám, grilovat ho se zeleninou či s masem. „Díky dobré tavitelnosti, je feta skvělá i na zapékání či gratinování nebo jako náplň do omelet, pirohů či slaných koláčů. Pokud si chcete dopřát chuť léta i v zimě, tak fetu zkuste naložit do oleje,