Znáte farmářské sýry? Mají rozmanitou chuť a nemusíte pro ně jen na trhy

Farmářské trhy a produkty z nich zažívají v posledních letech v Česku opravdový boom. Víte ale, co to farmářský sýr vlastně je? Nebo že pro kvalitní sýry z farem nemusíte jen na trhy? Můžete se pro ně stavit i u nás 🙂

Hledání oficiální definice farmářského sýru je trochu taková „mission impossible“. V Česku totiž nic takového neexistuje. Vypůjčili jsme si proto výklad ze země, kterou můžeme s klidným srdcem označit za sýrovou velmoc, tedy z Holandska. Z pohledu definice holandských sýrů můžeme jako farmářský označit sýr vyrobený z nepasterizovaného mléka. Tepelně neošetřené mléko si totiž zachovává jedinečnou chuť ovlivněnou místem jeho původu či potravou dané krávy.

V Česku ale není výroba produktů z nepasterovaného mléka až na výjimky povolena, protože tento způsob výroby nezaručuje stoprocentní likvidaci všech mikroorganismů, které jsou v mléce obsaženy. Většina farmářů proto vyrábí své sýry z mléka, které je ošetřeno metodou tzv. šetrné pasterizace – tedy zahřátím na teplotu 72°C po dobu 15-30 sekund.

I z tohoto důvodu se v Česku obvykle jako „farmářské“ obecně označují produkty malých či středně velkých lokálních zemědělců, jejichž produkty se ke spotřebitelům dostávají čerstvé, právě sklizené a obvykle také chemicky nijak neošetřené, případně pak výrobky tvořené podle starých receptur a z poctivých a prověřených zdrojů.

Je ale důležité zdůraznit, že ani sýry z nepasterovaného mléka nejsou nijak zdravotně nebezpečné – pokud zrají dostatečně dlouhou dobu. Všechny patogenní organismy totiž i při běžných teplotách odumírají maximálně po třech měsících. Pokud tedy zakoupíte tvrdé farmářské sýry, které všechny zrají několik týdnů až měsíců, jejich chuť si můžete vychutnat bez obav. Například typicky nepasterovaný parmazán zraje minimálně rok.

A jak se vlastně liší farmářský sýr od těch, které koupíte v běžných supermarketech? Rozdíly najdeme v chuti, vzhledu i konzistenci. Standardizované sýry z velkých mlékáren nebo sýráren obvykle vypadají a chutnají pokaždé stejně. Oproti tomu má každý farmářský sýr svou typickou a jedinečnou chuť i vůni, ve které se odráží prostředí a potrava dojných krav. Farmářské sýry jsou proto chuťově mnohem zajímavější a pestřejší.

Farmářské sýry najdete i v Cheese House

Jak už jsme zmínili na začátku článku, pro výborné farmářské sýry nemusíte jen v sobotu brzy ráno na trh. Můžete si pro ně zajít v klidu a kdykoliv do našich obchodů. V nabídce máme několik druhů farmářských sýrů od našich ověřených holandských dodavatelů.

Z kravských sýrů u nás najdete například goudu se zeleným pestem. Tento sýr, který zraje zhruba 3 měsíce, zaujme krémovou chutí a hladkou texturou. Pro doladění chuti i barvy do dokonalosti se do něj přidává olivový olej, česnek, piniové oříšky a čerstvá bazalka.

Zajímavým osvěžením sýrových talířů i jednohubek je i gouda s levandulí. Zaujme hned na první pohled svou netradiční, modrou barvou. To je ale jen začátek. Okouzlí totiž i vůní a především pak chutí. Je jemná, bylinková a neskutečně lahodná. Do sýrového těsta se totiž krom levandule přidává i bazalka a tymián.

Dále pro vás máme připravenou goudu s červeným pestem, goudu s lanýžem anebo farmářskou extra uleželou goudu, která pochází ze Zuid-Hollandu a Utrechtu a je to jeden z tradičních holandských sýrů v minulosti vyráběný výhradně na farmách jako pravý selský sýr. Uleželá gouda má nádech vyzrálejšího sýru, přesto je její chuť ale stále velmi jemná. Skvěle se hodí do sýrových talířů a k vínu – zvláště k růžovému.

V naší nabídce ale najdete i farmářské sýry vyrobené z kozího mléka. Například BoerN Trots, kozí sýr s medem, který získal několik ocenění na různých světových soutěžích. Jeho chuť je velice specifická, a to hned z několika důvodů: do sýru se během jeho výroby přidává med a tymián a v průběhu čtyř měsíčního zrání se jeho kůra navíc potírá karamelem.

Dále máme holandský farmářský kozí sýr uleželý, který také zraje zhruba 4 měsíce a oproti čerstvému kozímu sýru má mnohem výraznější chuť – je v něm cítit nádech ovoce, oříšků a karamelu.

Přijďte se na vlastní chuť přesvědčit, že farmářským sýrům se ty běžné velkovýrobní opravdu nevyrovnají 🙂