Zapomeňte na steaky. Letošním trendem jsou grilované sýry

Léto je konečně tady a s ním i sezona letních pikniků, zahradních party a hlavně grilování. Steaky, klobásky či hamburgery jsou sice grilovací klasika, která asi nikdy nezklame, ale grilovat se dají i jiné dobroty než jen maso. Třeba sýry! Ale jak na to? Který sýr se na grilování hodí a který je naopak lepší podávat za studena? Sepsali jsme pro vás tipy, díky nimž na příští garden party zazáříte i bez steaků!

Vzhledem k tomu, že každý sýr se vlivem horka na grilu trochu rozteče, je vhodné volit na grilování ty sýry, jejichž povrch má pevnou strukturu. Takové sýry totiž i na velkém horku budou držet pohromadě a nestane se z nich nevzhledná hmota, kterou na talíři moc velkou parádu neuděláte.

Hermelínová klasika

Právě z toho důvodu je asi nejrozšířenějším a nejoblíbenějším sýrem na grilování hermelín. Jeho příprava je velice jednoduchá a je možné si při ní vymýšlet i vlastní způsoby vylepšení této klasiky. Ideální je hermelín grilovat v alobalu, a to pro případ, že by se vám sýr přeci jen trochu roztekl. Díky alobalu o něj nepřijdete, a navíc uchráníte grilovací desku či mřížku před sýrovou pohromou.

Před zabalením do alobalu doporučujeme hermelín lehce potřít směsí oleje a koření nebo bylinek podle vaší chuti. Sýru tak dodáte netradiční chuť a jeho kůrka bude po vybalení z alobalu hezky vláčná. Kromě koření můžete spolu s hermelínem do alobalu vložit také cibuli, česnek nebo třeba parmskou šunku a hrušku. Sýr si z každé přísady natáhne její aroma a vy tak pokaždé dosáhnete naprosto unikátní chuti.

Náš tip: Chuť hermelínu skvěle podtrhne správně zvolený dip. Doporučujeme vyzkoušet třeba brusinkový, fíkový nebo medovo-koprový. Všechny najdete i v našem sortimentu.

Nebojte se experimentovat

Podobnou strukturu a vlastnosti ale mají i jiné sýry, které jsou možná méně známé, ale chuťově tradiční hermelín mnohdy i předčí. A jaké to jsou?

Všechny, kteří dávají přednost výrobkům z kozího mléka, jistě potěší, že právě čerstvý kozí sýr nebo nebo kozí sýr s plísní na povrchu patří mezi ty, které se na gril skvěle hodí. Ideální je pro grilování volit zralejší sýr, který je už zpevněný a na povrchu má tenkou kůrku. Sýr stačí na zhruba 4 minuty položit na grilovací tácek či přímo na grilovací desku. Ale pozor, kozí sýr má tendenci rychle se roztékat, takže jej během grilování musíte pečlivě hlídat.

Náš tip: Chuť kozího sýra skvěle vynikne v kombinaci se sladkými omáčkami či ovocem. Naším favoritem je třeba grilovaný kozí sýr politý javorovým sirupem.

Dalším sýrem, který není tolik rozšířený, ale na grilu z něj během chvilky vytvoříte špičkovou delikatesu, je tradiční kyperský sýr Halloumi.

Halloumi sýr se vyrábí ze směsi ovčího, kozího a kravského mléka a přidává se do něj máta nebo jiné bylinky. Jeho výroba je také výjimečná tím, že se obejde bez přidání kultury mléčného kysání. Tento sýr se roztéká až při velmi vysokých teplotách, a proto jej můžete grilovat přímo na roštu či grilovací desce. Jednoduše jej nakrájíte na zhruba centimetr silné plátky, opepříte a vložíte na 3-4 minuty na gril.

Náš tip: K ochucení sýru můžete použít kořeněné olivové oleje, kterými sýr pokapete po grilování. Stačí ale i jen klasický kvalitní extra panenský olivový olej, který u nás najdete nejen v klasických skleněných lahvích, ale i stáčený.

Jaké sýry na gril nepatří?

Jak už jsme zmínili na začátku článku, ne všechny sýry se na gril hodí. Například mozarella nebo raclette jsou měkčí sýry, které se rychle roztékají a na grilu velmi rychle ztratí svůj tvar i strukturu. Hodí se tak spíše do zeleninových salátů nebo na jednohubky. Stejně tak i další měkké sýry využijete při grilování spíše jako doplněk k masu či zelenině. Například z balkánského sýra, nivy a lučiny můžete vytvořit směs, kterou naplníte červené papriky a pak ogrilujete.


Příloha podtrhne chuť sýru

Výběr toho správného sýru ale není to jediné, co rozhoduje o celkovém gastronomickém zážitku vašich hostů. Důležitá je i správná volba přílohy a v neposlední řadě i nápojů.

Vzhledem k tomu, že sýry samy o sobě jsou poměrně hutné a rychle zasytí, není nutné podávat k nim příliš těžkou přílohu. Na brambory či hranolky tak rovnou zapomeňte. Sáhněte raději po zelenině a připravte čerstvý salát, nebo zvolte zeleninu nakládanou, která zajímavým způsobem doplní chuť sýrů. Vhodný je také čerstvý chléb s olivovým olejem – můžete vyzkoušet třeba čerstvý bezobilný chlebík Pure Taste z našich prodejen.

Kromě přílohy samotné může chuť sýrů skvěle doplnit i vhodně zvolená omáčka. K sýrům se skvěle hodí brusinkový dip, fíkový dip, medovo-koprová omáčka, nebo třeba některý z chorvatských extra džemů – z lesních plodů, fíků nebo meruněk. Můžete použít také pesta – třeba bazalkové nebo rajčatové.


K létu a grilování pak neodmyslitelně patří i šumivá vína – sklenkou Prosecca určitě neurazíte žádného svého hosta. Kromě něj se ke grilovaným sýrům skvěle hodí také bílá nebo růžová sušší vína (například portugalské víno Bastardo, víno z JAR 1659 nebo z moravských vín odrůda Saint Laurent vinařství Ampelos). Příjemně vás osvěží a zároveň se budou výborně doplňovat s většinou sýrů na grilu.

Nevíte, jaký sýr si vybrat? Přijďte se poradit do některé z našich prodejen! Doporučíme vám nejen sýr, ale také vhodnou omáčku, přílohu a víno, které skvěle podtrhne chuť vámi připraveného pokrmu.