Tipy odbornice: Jaký sýr zvolit k bílému, růžovému nebo červenému vínu?

K dobrému vínu neodmyslitelně patří i něco dobrého na zub. Ačkoliv mnoho lidí rádo sáhne po oříšcích či jiných slaných pochutinách, podle someliérů patří k vínu především sýry. Avšak ne jen tak ledajaké. Ke každému vínu se totiž hodí jiný druh sýru, a to především proto, že jejich chutě by se měly vzájemně doplňovat a nikoliv přebíjet. Ale jak na to?

Vyznat se v tom, jaké druhy vína a sýru kombinovat, není nic jednoduchého. Proto jsme si k nám do Cheese House pozvali odbornici – paní Elsie Pells, hodnotitelku vín z House of Wine, která je mimo jiné členkou mezinárodní poroty soutěže Vinař roku České republiky. Její tipy a doporučení jsme pro vás sepsali v následujícím článku.

Nebylo by snadné dávat obecná doporučení, a proto si u nás paní Elsie Pells vybrala jednu konkrétní značku vín – a to vína 1659 – a k nim pak párovala vhodné sýry z našeho sortimentu. Podle jejích slov ale existuje jedno základní pravidlo, kterého se můžete držet bez ohledu na značku vína či sýru, a to: „Acidity loves saltiness”. V překladu to znamená, že kyselejší/sušší vína si velmi rozumí se sýry slanější chuti.

Jaké konkrétní kombinace tedy paní Pells v Cheese House zaujaly?

1659 Special edition bílé

Toto bílé víno se skvěle hodí k neochuceným sýrům, zejména kravským. Najdeme ale i kozí sýry, které s tímto sýrem ladí. Konkrétně paní Pells doporučila tyto kombinace:

  • Gouda mladá – Je to mladý sýr, proto má méně výraznou chuť a s vínem jde dohromady. Tento sýr neurazí ani neohromí, je tedy vhodný pro ty, kteří nehledají velké experimenty a výrazné chuťové zážitky.
  • Výborná je také kombinace se sýry Gruyere, Comté, Prima Donna maturo nebo Old Rotterdam.
  • Z kozích sýrů dobře ladí s Chevre (čerstvý kozí sýr) – ale pozor, Chevre s bílou plísní vhodný není, protože jeho chuť s vínem neladí, spíše ji přebíjí.

1659 SPECIAL EDITION růžové

  • Chevre – Tato kombinace je naprostá pecka. Pokud si chcete dopřát skutečný labužnický zážitek, pak doporučujeme zkombinovat listy zeleného salátu, jahody nebo jiné ovoce, sýr Chevre a růžové víno 1659. Připravit můžete také jednoduché jednohubky z jahod a sýru Chevre, které úžasně podtrhnou chuť růžového vína.
  • Bleu d`Auvergne (sýr s modrou plísní) – Tento sýr je poměrně dost slaný a se sladším růžovým vínem tak tvoří perfektní pár.
  • Prima Donna maturo – Tento sýr se vyznačuje mírně nasládlou pikantní chutí, která se mění až v ořechovou. S růžovým vínem 1659, v němž jsou cítit jahody a maliny, se skvěle doplňuje.

1659 SPECIAL EDITION červené

  • Brie – Tento měkký sýr s bílou plísní se obecně dobře hodí k červeným vínům.
  • Bleu d`Auvergne – Hlavním rysem tohoto sýru je hutné a smetanové složení s občasnými dírami a zelenomodrými žilkami. Jeho jemně pikantní chuť se skvěle doplňuje s chutí červeného vína, ve kterém dominují maliny, švestky a jemné koření.
  • Kozí sýr s medem (Holandský tvrdý sýr z farmy Boer n`Trots ) – Chuť kozího sýra skvěle vynikne už jen díky kombinaci s medem. Pokud tuto dvojici doplníte ještě o polosuché červené víno, získáte dokonalou harmonii chutí.

A jak správně vybírat tu nejlepší kombinaci vína a sýra? Podle paní Pells bychom měli nejprve ochutnat víno, abychom věděli, co čekat, pak si dát kousek sýra, žvýkat a přes něj se napít vína (tj. musíme mít sýr v puse a napít se vína), aby se chutě skloubily. Tímto způsobem rychle poznáme, jestli je kombinace dobrá nebo ne 🙂 Ale měli bychom mít na paměti, že chutě jsou samozřejmě individuální a každému může chutnat něco jiného.

A jaká je vaše oblíbená kombinace? Podělte se s námi o vaše tipy v komentářích na Facebooku 🙂