Jak pracovat se sýry v kuchyni?

Jak pracovat se sýry v kuchyni? – Sýrové tipy

Jíst delikátní sýry naservírované v podobě tenkých plátků  úhledně naskládaných na talíři dokáže každý. Zato pracovat se sýry v kuchyni není vůbec jednoduché. Každý druh sýru má specifickou reakci na zahřívání i jiné přidané potraviny a některé kombinace prostě nejdou dohromady… Dokážete určit, jak podpořit chuť konkrétních sýrů a jak je správně vařit či péct? Máme zde pár základních tipů, jak se sýry nakládat.

syrove-tipy

• Tyto sýry nejsou rozpustné či k tomu určené: Mozzarella, Ricotta, Feta. Výborně rozpustné naopak jsou: Chevré, Edam, Gruyere a Cheddar. Také po rozpuštění tvoří specifické textury. Nejlépe na to přijdete experimentováním.

• Před tím, než se pustíte do čerstvě připraveného sendviče se sýrem, nechte jej 2 minuty odležet. Zajistíte tak, že sýr převezme tu správnou teplotu, a nebude jenom chladným voskovým plastem, ale měkkou lahůdkou.

• Je dobré pracovat s chladnými sýry, proto je vždy uchovávejte na chladném tmavém místě. Krájet je je lepší pomocí speciálních sýrových nožů či k tomu určených struhadel. Sýry měkčí povahy by neměly být krájeny vůbec, zato jemně oddělovány rukou.

• Při zpracování sýrů je potřeba zvážit, zda bude potřeba odebrat vrchní tvrdou kůru. Má-li výrazné aroma a chuť, zvažte, zdali chcete pokrmu právě tuto specifickou chuť předat. Někdy je lepší kůru jemně ořezat, aby to dramaticky nezměnilo chuť celého jídla. Ve výjimečných případech, má-li sýrový koláč voskový či jinak nejedlý povrch, je samozřejmě kýžené ho odebrat.

• Ideální teplota pro pečení sýrů by měla být do 375º.

• Jak zajistit průraznější chuť sýru? Přidejte kapku citrónu nebo citrónové šťávy! Někdy jej lze také nahradit pomerančem nebo limetkou.

• Chcete-li do pokrmu přidat rozpustný sýr, raději ohřáté jídlo připravte na talíř a do toho vmíchejte požadované množství sýru – zajistíte tak, že se nedostane na dno hrnce, kde by se akorát připálil a vytvořil ne úplně chutné hrudky.

• Některé sýry ztrácí své aroma a chuť, jsou-li ohřívané. Pokud si nejste jistí, jak bude sýr na zahřívání reagovat, vyzkoušejte to raději na velmi malém množství bokem a podle toho se rozhodněte, jak s tím dále nakládat.

• Pečete-li sýr, ztrácí svou vlhkost a stává se suchým. Je proto ideální jej míchat s neuvařenými těstovinami či zeleninou, které jeho vlhkost i chuť rychle přebírají. Ideální je také kombinovat připravovaný sýrový pokrm s mlékem či smetanou.