Raclette: Sýrová pochoutka i zábava pro vaše hosty

Raclette je původně název slaného polotvrdého sýru pocházejícího ze Švýcarska. Právě tam má původ také stejnojmenný tradiční pokrm, jehož základem je roztavený sýr. Raclette potěší chuťové buňky, ale zaujme i ruce a mysl – každý strávník u stolu si totiž svoji porci připravuje sám.

Existují dvě legendy, které popisují, jak raclette vznikl. První z nich říká, že tento tradiční švýcarský pokrm vznikl náhodou při požáru venkovského skladu zrajících sýrů. Vlivem velkého žáru začaly sýry tát a krásně vonět. Lidé, kteří původně přišli požár hasit, vůni neodolali a roztavený sýr ochutnali. Rychle tak zjistili, že má báječnou chuť, mazali si jej na chleba a z místa nehody se stala hostina pro celou vesnici.

Podle druhé pověsti raclette vznikl během vinobraní ve vinařské oblasti Wallis. Vinaři si k večeři opékali sýr nad ohněm, a aby jim rozteklý sýr nekapal do plamenů, zachytávali jej na chleba. Kombinace teplého rozteklého sýra a čerstvého chleba jim zachutnala a nový recept byl na světě.

Ať už je pravda jakákoliv, z raclette se stal jeden z tradičních švýcarských pokrmů. Jeho základem je tučný kořeněný sýr ementálského typu, který se původně napichoval na vidlici, opékal a poté po částech seškraboval dřevěnou škrabkou nebo vařečkou. Jako příloha se obvykle podávaly brambory vařené ve slupce, chléb a nakládaná zelenina.

Dnes už při rakletování nemusíme rozdělávat oheň a stačí nám sáhnout po některém z moderních elektrických rakletovacích grilů. Stejně tak už sýr nenapichujeme na vidlice ani špejle, ale k přípravě jídla používáme malé pánvičky, do nichž naskládáme všechny ingredience, které chceme se sýrem zapéct.  Kromě sýra, chleba a brambor můžeme do raclette přidat v podstatě jakoukoliv oblíbenou surovinu – od uzenin přes nakládanou zeleninu až po ryby či maso.

Jaký gril je vhodný pro rakletování

Základem úspěšného rakletování je vhodný gril, a proto je vhodné sáhnout po některém typu, který je pro přípravu tohoto pokrmu přímo určen. Rakletovací grily jsou obvykle elektrické a skládají se ze dvou částí – z horní desky, na které je možné péct maso, zeleninu nebo třeba vejce, a z raclette pánviček umístěných po obvodu grilu pod topnou spirálou.

Ideální je, když má gril vestavěný regulátor teploty, kterým lze řídit elektrický příkon a regulovat tak intenzitu žáru. Pro rakletování jsou totiž vhodnější nižší teploty, zatímco pro grilování na vrchní desce jsou potřeba teploty vyšší.

Rakletovací grily mají obvykle menší rozměry a vyrábí se buď s hranatou, kruhovou nebo oválnou deskou. Dle rozměrů se do nich vejde šest až dvanáct pánviček, které mají buď čtverhranný, nebo trojúhelníkový tvar. Důležité je, aby měly pánvičky tepelně izolovaná držadla, jinak hrozí popálení.

Jaké sýry se hodí k rakletování

Tradiční sýry typu Raclette se vyrábí ve tvaru šestikilových kol, mají béžovou až hnědou kůru a tmavě slonovinové sýrové těsto. Jsou to polotuhé polotučné sýry, které zrají minimálně 6 týdnů.

Pokud ale nemáme po ruce tento speciální druh sýru, můžeme použít jakýkoliv polotuhý, plnotučný a dobře vyzrálý sýr, ideálně trochu aromatický s kořeněnou příchutí. Čím tučnější a smetanovější sýr zvolíme, tím lahodnější raclette vytvoříme. Sáhneme-li po mladším sýru, bude mít výsledný pokrm jemnou chuť, použitím staršího a vyzrálejšího sýru pak získáme chuť výraznější a aromatičtější.

Jaké suroviny nesmí chybět

Na rozdíl od švýcarských pastevců už si nemusíme při rakletování vystačit jen s pečivem a bramborami. Na stůl můžeme pro naše hosty připravit rozmanitý výběr ingrediencí, které si mohou do raclette přidávat. Chybět by neměly nakládané okurky, cibulky, houby či papriky, ani různé druhy uzenin – skvěle se hodí sušená i dušená šunka nebo pikantní klobásky. Přidat můžeme i slaninu nebo grilované kuřecí či hovězí maso. Použít lze ale i méně tradiční suroviny jako třeba ananas, hrušky, ančovičky, případně rajčata nebo olivy.

Jak raclette servírovat

Každý z lidí u stolu má svou pánvičku, na kterou si vloží nejprve kousek pečiva či několik plátků brambor, a na tento základ pak navrší, na co má právě chuť. Nakonec vše přikryje plátky sýra a pánvičku zasune pod gril. Vlivem tepla se sýr roztaví a spojí všechny ingredience do jednoho celku, který si pak seškrábne na talíř. Díky dvěma patrům rakletovacích grilů můžeme současně s raclette připravovat ještě různé přílohy jako opečené toasty, zeleninu nebo brambory, které si pak každý ze strávníků přidá podle chuti.

Rakletovat můžete doma, na terase i na zahradě. Zkuste třeba překvapit své hosty a namísto klasického grilování připravit sýrové hody. Výhodou je, že si každý připraví vlastní porci na své pánvičce přesně podle svých představ, a vy tak nemusíte řešit, jaké chody přichystat, abyste se zavděčili všem svým hostům. Navíc je to skvělá zábava a netradiční forma oběda či večeře, kterou si vaši hosté zamilují.

Zaujalo vás rakletování? Přijďte si k nám do prodejny pro raclette sýr nebo soupravu na rakletování od holandské firmy Boska vyrábějící kvalitní příslušenství k sýrům.