Občerstvení na letní party: Vsaďte na jednohubky a kanapky

K létu a dovoleným neodmyslitelně patří i zahradní party, grilovačky a oslavy nejrůznějších druhů. Jaké občerstvení zvolit, aby si na něm pochutnal každý, a vy jste přitom nemuseli při jeho přípravě strávit dva dny v kuchyni? Přeci jednohubky a kanapky! Podívejte se na pár tipů, jak vyladit vaše občerstvení k dokonalosti.

V parných dnech má málokdo chuť na hutná a těžká jídla. Na letní party se proto hodí volit občerstvení, které vaše hosty osvěží a zažene hlad, ale zároveň jim po něm nebude těžko a nebudou unaveni z jeho samotného trávení. Zapomeňte proto na smažené a hutné pokrmy a nabídněte hostům raději zeleninové chuťovky, sýrové jednohubky nebo netradiční variace chlebíčků.

Základem každého letního občerstvení by měla být čerstvá zelenina a ovoce, stejně jako kvalitní sýry nebo uzeniny. Mezi vhodné suroviny patří třeba čerstvý sýr, uzený losos, kaviár, sušená šunka nebo fíky. Pokud vás ale návštěva přepadne nečekaně, nemusíte zoufat. Jednohubky, kanapky nebo originální chlebíčky vykouzlíte během chvilky téměř z čehokoliv.

Jednohubky vs. Kanapky

V Česku mají větší tradici jednohubky, tedy staré známé kolečko rohlíku natřené pomazánkou nebo máslem a ozdobené kouskem klobásy, sýra, šunky nebo různými pomazánkami a zeleninou. Variant této pochoutky existují tisíce a snad každá česká rodina má svůj oblíbený recept.

Světovou obdobou jednohubek jsou pak kanapky, jejichž základem je obvykle slaný krekr, tmavý celozrnný chléb nebo opečený toastový chléb. Kanapky se ale často obejdou zcela bez pečiva, což potěší každého celiaka. Jako základ může dobře posloužit i kolečko okurky, ředkvičky či jiné tvrdší zeleniny a stejně tak můžete použít i tvrdý či zrající sýr (konkrétně například mladou goudu, mladý kozí sýr nebo sýr Feta).

Mezi nejoblíbenější kombinace vhodné jak pro kanapky, tak jednohubky patří zrající sýr a hroznové víno (z nejznámějších třeba brie nebo gorgonzola), sušená šunka a meloun, klobása a kyselá okurka, tvrdý sýr a olivy (můžete zkusit kombinovat ochucené sýry typu gouda, mladší i starší kravské a kozí sýry), uzený losos a smetanový sýr či mozzarella a rajčata.

Sýrová prkénka a obložené mísy

Pokud vás krájení a napichování kousků potravin na špejle či párátka ani trochu nebaví, můžete si usnadnit práci vytvořením obložených mís či sýrových prkének.

Na obloženou mísu můžete dát v podstatě cokoliv. Klasiku představuje kvalitní dušená a sušená šunka, klobásy (můžete vyzkoušet třeba maďarské nebo francouzské klobásy různých příchutí), tvrdé sýry, sýry s plísní, vařené vejce, uzený losos a spousta zeleniny. Pokud si potrpíte na estetiku, zkuste zeleninu nejen obyčejně nakrájet, ale použijte speciální vykrajovátka, díky kterým snadno vytvoříte třeba okurkové hvězdičky nebo mrkvové spirály. Zvláště sýry a sušenou šunku pak doporučujeme doplnit něčím sladkým – třeba hroznovým vínem, melounem nebo brusinkovou marmeládou nebo třeba medovo-hořčičným dipem.

Ke každé obložené míse nezapomeňte svým hostům nabídnout také kvalitní pečivo. Doporučujeme nakoupit dlouhé francouzské bagety, které v každé pekárně či supermarketu dostanete jak v bílé, tak tmavé či celozrnné variantě. Myslet byste měli i na ty hosty, kteří trpí nesnášenlivostí či dokonce alergií na lepek – třeba bezobilný chlebík Pure Taste je určitě potěší.

Jednoduchost a kvalita

Stejně jako u každého jiného jídla i v případě letního občerstvení platí, že kvalita použitých surovin by měla být na prvním místě. Dejte si proto pečlivě záležet na výběru sýrů a uzenin, u nichž se vždy pozorně dívejte na procentuální obsah masa. Pečivo i zelenina by měly být maximálně čerstvé, proto je raději kupujte až v den plánované party. Pokud máte možnost, zajděte pro ně na farmářské trhy – uvidíte, že zelenina i ovoce budou mít úplně jinou chuť, než na jakou jste zvyklí ze supermarketu.

Kromě výběru surovin si dejte záležet i na samotném stylu servírování. Jak známo, člověk jí i očima a hezké aranžmá stolu i samotného občerstvení je skoro polovina úspěchu. Nebojte se barevných i chuťových kombinací a experimentujte s neobvyklými surovinami. Ale pozor – méně někdy znamená více, tak to s kombinováním příliš nepřehánějte – abyste to nakonec nepřekombinovali.

Pro inspiraci jsme pro vás vybrali tři recepty, kterými vaše hosty na příští party rozhodně oslníte!

Tip #1

Žampiony pečené s anglickou slaninou a gorgonzolou

  • 500 g malých čerstvých žampionů
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g  gorgonzoly

Opláchnuté a očištěné žampiony otočíme kloboučkem dolů a odkrojíme nohu co nejhlouběji. Hlavičku žampionu naplníme sýrem a poté obalíme v plátku slaniny. Rozložíme žampiony na pečicí papír, vložíme do rozehřáté trouby a pečeme při teplotě 160 – 170°C zhruba 10 minut.  Podáváme s malými kousky pečiva.

Tip #2

Caprese špízy

  • 200 g cherry rajčátek
  • 150 g baby mozzarelly
  • Olivový olej
  • Lístky čerstvé bazalky
  • Sůl, pepř

Omytá rajčátka a okapanou baby mozarellu překrojíme na půlky. Na malé špejle či párátka napichujeme střídavě polovinu rajčete, lístek bazalky a polovinu kuličky mozzarelly. Hotové jednohubky pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Podáváme samotné nebo s opečeným toustem.

Tip #3

Švestkové kanapky s kozím sýrem

  • 20 ks sušených švestek bez pecek
  • 10 ks plátků sušené šunky
  • 100 -150 g kozího sýra
  • Olivový olej

Švestky vložíme do misky s vodou a necháme změknout. Pak je necháme okapat a naplníme kouskem kozího sýra. Každou švestku zabalíme do poloviny plátku šunky (plátky dělíme podélným řezem) a zajistíme párátky nebo nehořlavými zdobícími jehlami na jednohubky. Před podáváním zprudka opečeme na pánvi na kapce olivového oleje.

Máte také svůj oblíbený recept na jednohubky nebo kanapky? Podělte se o něj s námi v komentářích na Facebooku!